Як допомогти дитині впоратися зі страхами?

Тривога – природній стан, який має на меті попередити нас про небезпеку. Є багато різновидів тривоги. Ми не будемо їх сьогодні перераховувати, щоб не обтяжувати читачів науковими термінами. Часто плутають тривогу зі страхом. Це різні поняття.

Страх – це реакція організму на реальну загрозу. Зазвичай, коли ми відчуваємо страх, то можемо раціонально обґрунтувати, чого саме боїмося. Страх працює на нас доти, доки він не перетворюється на паніку, бо тоді ми вже собою не володіємо, наші мізки «відключаються» і можемо накоїти дурниць. Дуже добре прослідкувати позитивний компонент страху можна на передовій. Військові говорять, що коли людина перестає відчувати страх, з’являється велика вірогідність, що вона наразить себе на небезпеку. Страх зупиняє людину від непотрібного марного ризику. Якось одна військова розповідала, що прийняла рішення повернутися додому саме в той момент, коли усвідомила, що при реальній загрозі вона перестала відчувати страх. Тому страх потрібний і корисний доти, доки він допомагає, а не заважає. Адже в деяких випадках страх сковує людину, не дає діяти тоді, коли необхідно. 

Тривога – це відчуття того, що щось має статися погане, небезпечне, але ми до кінця не можемо пояснити що саме. Якщо ж ми можемо пояснити, тоді вже говоримо про страх, бо знаємо, чого саме боїмося.